background

Archívum

Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

2017. június 6-i döntésével a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.

 

Bővebben...

Fülemülék éjszakája Egerben

Csillagászati programmal egybekötött madáfigyelés és éjszakai túra társszervezőnkkel az MME Bükki Helyi Csoporttal közösen. Várunk minden madárbarát és csillagászatot kedvelőt 2017. május 19-én Egerbe, a Szépasszonyvölgybe!


2017-es csillagászati programjaink

2017-ben is várunk minden érdeklődőt a Kaptárkő Egyesület és Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közös csillagászati rendezvényeire.

Júniustól meglehet a hivatalos Csillagoségbolt-park cím a Bükkben

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) 2017 márciusában befogadta a Bükki Csillagosébolt-park létrehozásához a felterjesztési anyagot, melyet a Kaptárkő Egyesület készített el. A cím elnyeréséről 2017. május 22-26. közötti Bizottsági ülésen fog dönteni az  IDA Igazgatótanácsa.

Az IDA (International Dark-Sky Association) 2001-ben indította el csillagoségbolt-park programját. Hazánkban 2009-ben elsőként a Zselici Csillagoségbolt-park kapta meg ezt a kitüntetett címet, mígnem 2011-től a Hortobágyi Csillagoségbolt-park is büszkélkedhet az elismeréssel. Reméljük, hogy 2017-től már a Bükki Csillagoségbolt-park is belép ebbe az illusztris társaságba, így Magyarország három csillagoségbolt-parkkal rendelkezhet.

Júniusi csillagles Felsőtárkányban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kaptárkő Egyesület közös szervezésében csillaglest szervez Felsőtárkányban, a Bábakalács Erdei Iskolában. Derült idő esetén lehetőség nyílik több millió fényévre lévő galaxisok, és a Tejútrendszer látnivalóinak megtekintésére. Továbbá égi kísérőnk, a Holdon kívül a „bolygók királyának” is nevezett Jupiter felhősávjait is szemügyre venni. E fő látnivalók mellett megnézzük az égboltra „száműzött” baglyot, melyet a rövid, 1 km-es éjszakai tanösvénybejárás közben is kis szerencsével láthatunk majd.

Bővebben...

2017  Bükki Csillagoségbolt-Park